På denne side finder du tidsbesparende tips, der, ja, hjælper dig med at spare tid i hverdagen. Når tiden er knap i en travl hverdag, kan det være guld værd. Det kan være både helt små og store ændringer, der gør en forskel. Er du mere interesseret i at spare penge, så find sparetips her.
Red din gryde, der har fastbrændt mad i bunden (uge 16)
I uge 11 skrev jeg, at det er oplagt at rengøre toiletter med vasketabs. I dag nævner Samvirkes nyhedsbrev et lignende tip, som jeg også selv bruger, fordi det sparer tid og besvær. Du kan nemlig også redde gryder, som du ellers har lyst til at smide ud, fordi du må opgive at gøre den ren.
Du kan læse Samvirkes artikel, som er lidt mere fyldestgørende eller spar tid og følg nedenstående fremgangsmåde:
- Kog noget vand og put det i den beskidte/ødelagte gryde.
- Læg en vasketabs i.
- Lad gryden stå i 24 timer.
- Vupti! Tager jeg ikke meget fejl, har du nu en gryde, der er så god som ny :-)’
Rengør stavblenderen på 5 sekunder (uge 15)
Kender du det? Det tager cirka 30 sekunder at mose noget med en stavblender og cirka syv lange og syv brede at rengøre den. Løsning: Når du har brugt stavblenderen, fylder du med det samme et glas, som stavblenderen-hovedet kan være i, med vand, sætter stavblenderen i glasset, og tænder. 5 sekunder senere er alle kringelkroge rene. Vupti! Så let kan det gøres 🙂
Tag en kort pause fra mobilen (uge 14)
Hver uge chokerer det mig, hvor meget tid jeg bruger på min mobil, og hver uge fortæller jeg mig selv, at det blandt andet er fordi jeg bruger salgs-appen Vinted, og jeg læser nyheder og en del mails på den også. Samtidigt ved jeg også godt, at det overhovedet ikke er hele sandheden. De der sociale medier … Åh! Det er tungt!
Fra i morgen, fredag, har jeg sat mig for, at hver gang jeg får lyst til at sidde og scrolle søde dyre- og babyvideoer, skal jeg hive en bog eller et offline magasin frem. Det kunne også være alle mulige andre aktiviteter, men at stene på mobilen og flade ud med en bog går næsten ud på det samme for mig. Den eneste forskel er, at førstnævnte er knapt så sundt for hjernen, selvtilliden og selvværdet, som sidstnævnte kan være det. Jeg er faktisk en stor fan af DSB-bladet, som jeg skriver om i denne uges pengebesparende tip, og jeg kan også godt lide Sund I Syd og flere andre gratismagasiner, så det er ikke fordi, der ikke er nok læsestof.
Får jeg mere tid på hænderne med denne lille konkurrence, som jeg skal have med mig selv?
Nej, ikke lige med det samme, men håbet er, at jeg, som så mange får mig, finder ud af, at jeg har det 1000 gange bedre uden mobilen, og at jeg på sigt får frigivet mange timer i løbet af bare en enkelt uge.
Skal du være med i den lille konkurrence? Jo flere deltagere desto bedre!
PS I uge 12 skrev jeg et pladsbesparende tip om at få ryddet op og ud i bøger, og jeg skrev, hvordan vi har skåret flere 100 bøger væk. Med andre ord så er ovenstående billede ikke mine bøger, men et mini-udsnit af en bogreol, som tilhører min far – den største læsehest jeg kender 🙂
Rengør mikroovnen (næsten) uden at røre en finger (uge 13)
Endnu et nemt tidsbesparende tid som bare er godt for, ja, hvem gider egentlig bruge mere tid end højest nødvendigt på rengøring? Ikke mig i hvert fald 😉
- Tag en klud
- Gør den godt våd.
- Læg den ind i mikroovnen.
- Sæt mikroovnen på en høj nok effekt til, at du kan se, at det damper kort tid efter, du har tændt den. (prøv dig evt. lidt frem)
- Lad den køre i cirka et minut.
- Tag kluden ud af mikroovnen – pas på du ikke brænder dig!
- Vrid kluden op og tør nu efter. Skidtet bør falde af så let som ingenting nu.
Rengør toilettet uden at røre en finger (uge 11)
Den er faktisk god nok! Det eneste, det kræver, er en opvasketabs; Læg den i toilettet, skyl ud cirka 24. timer senere, og VOILA! Rent toilet.
Alternativet, der kræver lidt mere arbejde, er at tømme toilettet for vand; brug først en toiletbørste og lad et gammelt håndklæde eller lignende klare resten bagefter. Hæld nu 1 liter klar eddike i toilettet. Lad det sidde i 24 timer, brug toilettet børsten til at få det sidste af og skyld ud. Resultatet er det samme, hvad end du bruger den ene eller den anden metode.
Find tøjet frem om aftenen (uge 9)
Det er muligvis et alt for banalt trick, men det virker, særligt hvis du har børn. Herhjemme finder vi vores datters tøj frem om aftenen, inden hun skal i seng. Det giver flere fordele:
- Morgenen er meget mere rolig, end den ellers ville have været, og der er ingen diskussioner om, om blusen eller bukserne skulle have været noget andet.
- Optakten til at komme i seng er den samme hver aften, og den er tydelig. Derfor er der (igen) færre “diskussioner” for at få det anderledes.
- Samtalen om, hvad der skal ske den følgende dag, går lystigt, så det er en måde at få en god snak med sit barn.
Jeg ved ikke, om du vil opleve alle tre fordele på én gang, men jeg tør næsten godt love, at det i hvert fald bliver nogle roligere og gladere morgener.
Undgå det irriterende sokke-mageri (uge 8)
Tippet kommer faktisk fra Jakob Lund Fisker, som nærmest tilbedes af folk i FIRE-bevægelsen, fordi han er anset som en af “bagmændene” til netop FIRE-bevægelsen. Denne blog fik også sit navn, delvist fordi tanken i første omgang skulle have handlet om denne bevægelse – og resten er historie (bla. bla. bla.) …
Nå, men et af hans mest simple tricks til et simpelt liv er, at han altid køber ensfarvede sokker, så han ikke behøver tænke i makkerpar, og det sparer ham for en masse tid, og han sparer penge, fordi han kan købe flere på én gang. Det lyder næsten for simpelt, men det virker! Om ikke andet bliver livet da lidt mere simpelt, fordi der er én ting mindre at overveje.
Få rene silikonefuger i brusenichen på få minutter (uge 7)
Tippet her kunne også være på siden Spar penge, men det er nu mere det, at det vitterligt ikke tager mere end højst et par minutter at få rene silikonefuger. Jeg brugte nedenstående metode for et par uger siden, da jeg opdagede “rust” pga. meget vand, der ikke er blevet tørret væk i tiden. Det virker!
- Gør området, der skal rengøres, vådt.
- Put en lille mængde bagepulver på området.
- Vent et par minutter. Bagepulveret vil boble op.
- Tør efter med en klud!
Og vupti! Du har fine fuger på ingen tid og tæt på 0 kroner 🙂
Spar tid når du laver mad; Mine tre bedste tips (uge 6)
Jeg kan se at mine ideer til, hvordan du kan spare tid mest handler om, hvordan du kan spare tid i forbindelse med madlavningen. Det skyldes nok, at det er her, der er mest tid at hente. Madlavning og så oprydning. Nu får du lige mine tre bedste tips til at spare tid på madlavningen, og i næste uge kaster jeg mig over ideer og tips til nemmere og mindre tidskrævende rengøring. Ama’r halshug! 🙂
Jeg går selv ret meget op i netop at spare tid på at lave mad. Jeg elsker at lave mad, men kun når jeg har tiden til det, og min prioritering gør, at det har jeg ikke i hverdagen. Hermed er der mine bedste tips til at bruge mindre tid ved køkkenbordet:
- Lav mad til en måned og køb kun basisvarer (mælk, frugt etc.) én gang om ugen. Jeg har skrevet om det før, og det fungerer bare. Læs om min erfaringer her.
- Hold dig til 5 ingredienser når du laver mad. For mig er det 5 ingredienser foruden krydderier, men det kan du jo gøre, som du har lyst. Jeg lånte Jamie Olivers 5 Ingredienser på biblo for at få inspiration.
- Hav en rutine ift. hvordan din madplan for ugen skal se ud. I de perioder, hvor vi ikke kan eller gider bruge, hvad der er i fryseren, har vi uger, hvor vi hurtigere kan beslutte, hvad vi gør, fordi vi stort set har fastslået, hvilken type mad, vi skal have på forskellige dage. Det betyder helt konkret, at vi altid har en grøddag, en fiskedag, en rugbrødsdag og en suppedag, som i øvrigt altid kan bruges i to dag, og en restedag.
Lyder det kedeligt? Måske, men det hjælper tidsmæssigt, fordi vi tit »forfalder« til vores go-to retter, som er hurtige, nemme og som alle ved bordet kan lide.
Lav (månedens) madplan med AI chatbot
Inspireret af nedenstående ide med at lave mad til en måned ad gangen, har jeg fået en AI chat til at komme med forslag til en madplan til en hel måned. Jeg har forskellige krav, og chatten har flere begrænsninger, som jeg også skriver om. Mangler du tid, og løber du tør for ideer, når du skal lave en madplan til en uge, fjorten dage eller en måned, så brug teknologien. Det er oplagt. Læs om mine erfaringer her.
Lav mad til en måned og spar RIGTIG meget tid
Det er svært at forklare, hvor stor en forskel det gør i hverdagen. Du er simpelthen nødt til at give det et forsøg selv. Jeg har skrevet et indlæg om de forskelle, det har gjort for os, og så har jeg skrevet lidt om, hvordan du bærer dig ad. I virkeligheden kunne jeg både have sat det under fanen Spar Penge, Mad Uden Spild og Minimalisme. Det virker som en “kur” på lidt af hvert. Prøv det, prøv det, prøv det! Du kan læse indlægget her.
Du kan spare tid i hverdagen, når du udelukkende bruger fryseren (uge 45)
Jeg har i en periode kørt med det princip, at en hel sammenhængende uge om måneden skal vores mad komme udelukkende fra fryseren. Det har den fordel, at vi virkelig får ryddet ud, og vi opdager, hvad vi har i bunden af fryseren. Der ud over er der altså en hel uge, hvor vi ikke skal lave aftensmad overhovedet. Det sparer tid, fordi du ikke skal lave mad hver aften, og det er kærkomment i de særligt travle uger- Du sparer også sparer penge, fordi det ikke koster mange flere basører at lave en stor portion kødsovs end en lille portion, når du nu endelig er i gang. Jeg har ikke lavet regnestykket, men jeg er ret sikker på, at jeg har ret.
Alternativ: lav mad til en måned ad gangen
Jeg er blevet vild med fryser-“konceptet”. Jeg elsker, at jeg, når jeg er i en travl periode, ikke skal tænke på at skulle lave aftensmad hver aften. Derfor udvider vi det nu, til at vi fylder fryseren op én gang om måneden med alverdens retter. Faktisk skal vi i gang på lørdag eller søndag, afhængigt af elprisen. Vi har bestemt, at vi skal lave porretærte (vi har et ton porrer i haven), vi skal lave verdens bedste grøntsagslasagne (fordi vi har mange lasagneplader liggende), vi skal lave diverse pizzaer med grøntsagsdej og linsedej, og så skal vi lave kødsovs i lange baner. Hvorfor? Fordi kødsovs bare er godt, og det kan bruges til at lave så mange andre retter.
Du kan spare tid i hverdagen med laminering (uge 44)
Det her trick fungerer sindssygt godt til liste-freasks – jep, det er mig! Jeg har lister over og med alt; gaveønsker til diverse mennesker, projekter, der skal realiseres, ugens indkøbsliste, lister med mad, der snart skal købes etc. De ligger alle vegne og ofte mister jeg én. Nogle af mine vigtigste lister er min “rejselister”. Jeg havde for eksempel en til vores datter til henholdsvis vuggestuen, weekenden og langfartsturen, som stod på det samme A4-side. Jeg havde også én til mig og min mand, til når vi skulle ud og rejse. Denne type lister laminerer jeg.
Hvorfor laminere tjeklister?
Det har særligt tre fordele:
- Listen kan bruges igen og igen med en whiteboard-tusch
- Eftersom det er den samme liste, du bruger igen og igen, husker du efter et par ganges brug bedre, alle ting, uden at kigge helt så meget på listen
- Listen bliver ikke helt så let væk, som en traditionel papirlap.
Tro mig, du kan spare tid i hverdagen med dette tips, fordi du ikke hele tiden skal gå og lave nye lister over ting, som du jævnligt gentager.
Underhold børnene
Lamineringen fungerer også godt til de lange bilrejser, hvor du har brug for underholdning til børnene på bagsædet. Lav en “plade” med billeder af ting, som er sandsynlige, at I vil komme til at se på jeres tur igennem landskabet. Laminer pladen og du har underholdning til børnene, som de endda kan bruge mange gange.
Du kan spare tid i hverdagen, når du rydder op
Helt ærligt, så troede jeg, at jeg var forud for min tid og havde fundet vejen til den daglige oprydning helt selv. Det var lige indtil jeg fandt artiklen “Eksperten er ikke i tvivl: Disse 8 ting kan du skille dig af med allerede i dag”. Den kommer som en form for appetitvækker til programmet på TV2, der hedder vi drukner i rod. Programmet handler om, hvordan man rydder op. Hér nævner eksperten nemlig ét virkelig nemt og effektivt trick.
Brug en stor kasse
Når du skal rydde op, finder du en (stor) kasse og går fra rum til rum. I hvert rum tager du alle de ting, der ikke ligger, hvor de bør, og lægger dem i kassen. Når du har været igennem alle rum, kigger du i kassen; fra hvilket rum lægger der flest ting i kassen? Start i det rum. Når alle ting fra det pågældende rum er på plads, tager du et nyt rum, et rum ad gangen. Det sparer sindssygt meget tid, fordi du ikke render fra rum til rum hele tiden. Vil du læse flere tips til oprydning fra den nævnte artikel, kan du gøre det her.
Du kan helt sikkert spare tid i hverdagen
Jeg lover dig, at du kan spare tid i hverdagen med dette tip, endda meget tid! Det skyldes, at meget af den tid, du bruger på at rydde op, faktisk går med at gå rundt fra rum til rum. Har du et stort hus, sparer du nok mere tid, end én der bor i en lejlighed, men lidt har også ret.