Skal du have gæster, men pungen er tom, så læs med her, hvor jeg kommer med ideer til god mad, hvor af det meste kan laves i dagene op til, og du ikke behøver tage et lån i banken for at få råd. I forhold til prisen har jeg beregnet en pris med økologiske varer og en med “almindelige” varer. Har Rema ikke et økologisk alternativ, har jeg taget prisen for sidstnævnte. Jeg har brugt Rema’s app til at finde priser.
Tryk på den ret, som du ønsker opskriften på, nedenfor, og du kommer direkte til opskriften.
Menuen
- Forretter: suppe med ferskener og rejer
- Hovedretter: Kylling one pot med rødder og oliven
- Desserter: Mors is (evt. med jordbæris-“sovs”), Black Magic Chokolate Cake eller chokolademousse
Jeg kunne ikke bestemme mig for, hvilken dessert, der var bedst, så her får I tre styk, hvor de to førstnævnte sagtens kan kombineres og gå op i en højere enhed, hvis du er lige så vild med søde sager, som jeg er.
Forret
Der er tradition for, at forretten til nytår er torsk. Det hopper jeg lidt elegant henover. For mig handler det om at få noget dejlig mad, og ikke så meget andet.
Suppe med ferskener og rejer
- Arbejdstid: 30 min
- Kogetid: 15 min
- Personer: 4-5
- Fryseegnet: ja, uden ferskener og rejer
- Pris for retten: Ca. 67 kr. dvs. 17 kr. per person ved 4 personer (80 kr. for retten hvis der bruges økologiske varer)
Ingredienser
- 1-2 løg
- 2 fed hvidløg
- 50 g smør (eller margarine)
- Ca. 3 spsk karry
- 1 ds flåede tomater (grofthakkede)
- Ca. 5 dl hønsebouillon
- 2½ dl piskefløde
- 2 ds ferskner (800-900 g)
- 200 g rejer
- Salt
Sådan gør du
- Pil og hak løg og hvidløg.
- Smelt fedtstoffet og svits karryen heri
- Tilsæt løg og hvidløg og lad det svitse med uden at de farve.
- Tilsæt tomater, bouillon og piskefløde og lad suppen småkoge i 15 minutter.
- Skær ferskner i terninger og tilsæt ferskenlagen og rejerne.
- Smag suppen til med salt.
Hovedret
Det er ikke min “egen” opskrift, men én jeg fandt på samvirke.dk, hvor de har samlet 50 nytårsretter. Derfor får du et link til den her. Jeg er fan af opskrifter, hvor man ikke skal lave så meget selv, og det lever denne opskrift op til til fulde.
- Arbejdstid: 30 min
- Personer: 4
- Pris for retten: Ca. 111 kr. dvs. 27,85 kr. per person ved 4 personer (209 kr. for retten hvis der bruges økologiske varer, men kun få varer, der skal bruges i denne ret, kan fås i en økologisk variant i Rema.
Ingredienser
- 3 fed hvidløg
- 2 kviste rosmarin
- 1 stk. kylling
- 1 spsk. olivenolie
- 3 stk. rødløg
- 3 stk. gulerødder
- 2 stk. pastinakker eller persillerødder
- 1 flaske tomatsauce f.eks. mosede tomater
- 3 dl. kogende vand
- 100 g pasta f.eks. suppehorn eller anden minipasta
- 1 glas sorte oliven
Mors is med Jordbæris-“sovs”
- Arbejdstid: Maks. 30 min
- Frysetid: 6 timer (kvalificeret gæt)
- Personer: 5-6 personer
- Pris for retten: Ca. 25 kr. dvs. kr. per person ved 5 personer (51 kr. for retten hvis der bruges økologiske varer)
Dette er helt seriøst verdens nemmeste is, og den smager himmelsk. Det tager ingen tid at lave, og risikoen for iskrystaller er ikke-eksisterende. Du kan endda fryse isen ned lige så mange gange, du vil.
Ingredienser
- 2 æggeblommer (flere æggeblommer gør kun isen mere cremet, men altså ikke strengt nødvendigt)
- 80 gram sukker
- 2 tsk vanilje
- ½ liter piskefløde
- 100-200 gram mørk chokolade (ca. 70%) alt efter hvor stor chokoladefan man er. Kan erstattes delvist af hakkede hasselnødder.
Sådan gør du
- Æggeblommer og sukker piskes sammen, indtil konsistensen er luftig og hvid.
- Piskefløden piskes stiv. Når du vender skålen om, skal massen blive, hvor den er.
- Chokolade hakkes. Brug gerne en skarp kniv. Det skal ikke ende med at være fint smulder, men bare mindre stykker.
- Sæt isen i fryseren natten over, og tages op cirka en halv time før, den skal spises.
Tilbehør: jordbæris-sovs
For at gøre lidt ekstra ud af det, kan du lave en ultranem “sovs”, som smager af sol og sommer.
- Arbejdstid: 10 min
- Personer: 5-6 personer
- Fryseegnet: ja, men bliver ligesom (virkelig god!) sorbetis.
- Pris for retten: Ca. 18 kr. dvs. 3,5 kr. per person ved 5 personer (37 kr. for retten hvis der bruges økologiske varer)
Ingredienser
Der er tale om cirka-mål, da det er en smagssags, hvor sød og cremet konsistensen skal være.
- 500 g jordbær
- 1 dl fløde
- 1 dl sukker
Sådan gør du
- Brug en blender til at blende de tre ingredienser sammen. Enjoy! Bemærk at når du efter brug fryser den ned, bliver det ligesom en jordbærsorbetis. Det er ikke en dårlig ting 😉
Black Magic Chocolate Cake
- Arbejdstid: maks. 45 min
- Personer: 12 personer
- Fryseegnet: Ja, men bliver også bedre og bedre for hver dag, der går i køleskabet 🙂
- Pris for retten: Ca. 28 kr. dvs. 2,50 kr. per person ved 12 personer (60 kr. for kagen hvis der bruges økologiske varer)
Ingredienser
- 4.5 dl. Hvedemel
- 5 dl. Sukker
- 2 dl. Kakao
- 2 tsk. Natron
- 1 tsk. Bagepulver
- 1 tsk. Salt
- 1 tsk. Vaniljesukker
- 2 Æg M/L, hele
- 2.5 dl. Kaffe færdiglavet
- 2.5 dl. Mælk
- 1.25 dl. Olie (solsikke/vindruekerne)
Chokolademousse
- 5 dl. Piskefløde
- 2 dl. Sukker
- 1 dl. Kakao
- 1 tsk. Vaniljesukker
Det er lidt store ord, men jeg er ret sikker på, at du ikke kan finde en bedre chokoladekage. Den er saftig, har tons af chokoladesmag, OG den er vanvittigt nem at lave og skal laves 2-3 dagen inden, den skal bruges. Jeg har skrevet om kagen før, da vi også brugte den som bryllupskage for halvandet års tid siden. Den var bare et kæmpe hit, så jeg laver den, når der er mulighed for det :-)) Du finder den her.
Chokolademousse
- Arbejdstid: 15 min
- Personer: 4 personer
- Fryseegnet: ja
- Pris for retten: Ca. 19 kr. dvs. 4,75 kr. per person ved 4 personer (31 kr. for retten hvis der bruges økologiske varer)
Ingredienser
- 4 æg
- 4-5 spsk. sukker
- 100 g mørk chokolade
Sådan gør du
- Pisk æggeblommerne med sukkeret.
- Varm chokoladen op i et lille vandbad i en gryde.
- Bland chokoladen med æggeblommerne og sukkeret.
- Put moussen i portionsglas og sæt i køleskabet i 15-20 minutter inden serveringen. De kan også sagtens stå natten over, og hvis du har behov for det, kan moussen også fryses direkte i portionsglassene.