Hjemmelavet suppe lavet på gamle grøntsager fra grønt affald lyder ikke som en vinder, men det er det virkeligt! Ideen fik jeg faktisk fra en eller anden tilfældig kortvideo fra Facebook med ideer til nem mad. Kort efter fandt jeg en lignende opskrift i bogen Lav Mad Uden Madspild af Giovanna Torrico og Amelia Wasiliev.
Brug de slatne grøntsager
Hjemmelavet suppe lavet på slatne grøntsager lyder ikke appetitligt, men det smager simpelthen fantastisk! Ideen er, at du tager grøntsagsrester fra slatne grøntsager, som du normalt ville smide i grønt affald eller komposten. Resterne kan for eksempel stamme fra (hvid)løg og gulerødder (skrællen), porrer, de ydre blade fra diverse salater og kål etc. Du kan stort set brug hvad som helst.
Ingredienser
- En knold gurkemeje
- En pose svarende til 8 liter med rester fra diverse grønt
- Salt
- Peber
Fremgangsmåde
- Saml rester sammen i en 8-liters frysepose, som du putter i fryseren og fylder den efterhånden, som du får brugt diverse grønt.
2. Når posen er fuld, lægger du posens indhold i en gryde. Fyld vand i gryden indtil indholdet er dækket.
3. Lad gryden stå i 4-8 timer. Vandet bliver hurtigt meget brunt.
4. Tilføj en knold gurkemeje de sidste par timer.
5. Si grøntsagsresterne fra suppen
6. Hæld suppen i (fryse)poser, eller brug den med det samme.
Tadaa! Verdens nemmeste og næsten gratis hjemmelavet suppe lavet på gamle grøntsager, som du ellers ville have smidt i skraldespanden.
Når du skal bruge suppen, tilføjer du lækre sprøde grøntsager for eksempel gulerødder, persillerod, selleri, kartofler, og, naturligvis, fristes jeg til at sige, kød- og melboller. Er du vegetar, giver det jo lidt sig selv. VI lavet nogle gange det ene og andre gange det andet. Begge versioner er populære herhjemme.
Inspiration: mad uden spild
Du kan finde flere inspirerende ideer og opskrifter til at mindske madspil under fanen Spar penge / mad uden spild.