Året nærmer sig sin afslutning, og det betyder, at du (måske) er begyndt at overveje dine nytårsfortsætter for 2024, ligesom så mange andre. Af gengangerne på listen over de mest populære af slagsen er at tabe sig og begynde at motionere. Sååå her får du ideer til, hvordan du kan træne gratis eller for relativt få penge (træning er bare dyrt!). Jeg giver dig kun nogle ideer, for der er jo tons af personlige trænere, videoer, apps etc. at give sig i kast med.
Gratis træning inde eller ude
Den nemmeste måde at komme i gang med det samme, er at du fylder et par halvliters flasker med vand og træner på egen hånd, når du har tid og lyst. Det er gratis, nemt og kræver ingen udstyr (stort set). Mangler du inspiration, findes der bøger på bibliotektet, der omhandler træning uden udstyr. Du kan også finde videoer på YouTube fra Corona-tiden, hvor alt var lukket ned, for her lagde f.eks. Fitness World videoer ud, så man kunne træne hjemme i stuen. Et alternativ er, at du kan finde en app med træningsvideoer.
Træningsudstyr – lad nu bare være med at købe det nyt
Hvad har du brug for af udstyr for at komme i gang med at træne? Ikke en skid! Faktisk vil jeg våge den påstand, at det er bedre, hvis du går i gang og finder ud af, at der er noget, du virkelig savner, når du ligger og roder rundt på gulvet eller den kolde jord. For eksempel kan det være, at du kommer til at mangle en yogamåtte, men det kan også være, at du synes, at det ganske almindeligt tæppe, eller slet ingenting, er mere end rigeligt. Og lad så for guds skyld være med at købe fra nyt. Jeg har set flere opslag på Facebook/Meta, når de fleste opgiver deres træning, om gratis afhentning af udstyr. Er det ikke gratis, kan du om ikke andet få det for få penge, særligt hvis du venter til jeg-skal-i-form-feberen har lagt sig i midt februar.
Ulempen ved hjemmetræning
Ud fra egen egen erfaring vil jeg sige, at ulempen er, at det kan være svært at træne på egen hånd fordi man kan komme til at træne forkert eller for meget og i den anden ende af skalaen kan man have svært ved at få pulsen op, når ligger og roder rundt på egen hånd.. Jeg skrev på et tidspunkt en længere blogindlæg om vores nytårsfortsætter for i år, og forsættet om at træne døde for mig omkring juni måned, netop fordi jeg havde trænet forkert for længe, og så startede et længere forløb ved en fysioterapeut. Konklusionen er, at du sagtens (med fed streg under sagtens) kan få noget ud af at træne selv, men du skal edderbroderemig være opmærksom på kroppens signaler.
Hop på cyklen eller støv rulleskøjterne af
Kan du lide at cykle eller stå på rullleskøjter? Just do it! Det kræver, ja, din cykel (rulleskøjter) og en hjelm, og en kort rute på et par kilometer. Start for eksempel med at udmåle en rute på to kilometer på google Maps. Kør nu ruten hver dag så hurtigt du overhovedet kan. Motivationen er at se, at du kører ruten hurtigere og hurtigere for hver dag, der går.
Et alternativ til den eventyrlystne er at finde forskellige dagsruter, som du kan bruge, når du vil på en længere tur. Er du mere til mountainbikes, finder du en liste over tracks her.
Træning i et fitnesscenter
Lars fra Motionsplan har været så flink (og grundig) at han har lavet en opgørelse over, hvad et abonnement på at løfte vægte i et center. Det koster altså knapper (!), men måske er det det, der skal til, for at du kommer ind i en rytme? Det er værd at overveje, om det kan være vejen til en mere varig ændring, og så kan du jo lige google, om du kan finde en rabatordning til dit center, inden du køber 🙂
Har du mistet lysten til at træne efter denne artikel, så vil jeg gerne undskylde, og opfordre dig til at kigge på den liste, som jeg refererer til i starten, der giver ideer til nytårsfortsætter. Du finder den her.