Skal du holde en stor, uformel fest? Så er der mange penge ved at stå for maden selv. Vi har lige holdt en 40 års fødselsdag kombineret med en indflytterfest krydret med et lille surprise-bryllup. I dette indlæg får du inspiration til, hvad du skal gøre, næste gang du får mange gæster. Mad til 40 personer kræver lidt planlægning (den hjælper jeg med!), men bortset fra det, er det hverken tidskrævende eller svært.
De første overvejelser
Til at starte med ville vi lave en dag, hvor folk bare kunne droppe ind, som de havde lyst til mellem klokken 10.00 og 18.00. Da der var meget få tilmeldinger, besluttede vi os for, at vi ville lægge en aktivitet ind, så vi ikke bare skulle sidde, spise og snakke. Jeg ville have, at vores bryllup, som det jo var, skulle huskes for andet end god mad. For os var samværet og oplevelsen altså i centrum. Samtidigt skulle det være nemt og ikke kræve meget på dagen, OG så skulle det være absolut nede på jorden.
Hvornår skal hvad laves? En plan
- Tirsdag: Vi handlede alt ind, og tørvarerne til Chocolate chip cookies, blev samlet i en skål sent om aftenen (en blid start 😉
- Onsdag: Vi lavede lasagne. Det tog cirka 6 timer med klargøring, madlavning og oprydning. Vi formede og bagte også Chocolate chip cookies. Der kan ikke være så mange på en bageplade, hvorfor det tog et par timer.
- Torsdag: Jeg lavede tre black magic chocolate cakes og stillede dem i køleskabet med film rundt om. Det tog et par timer inklusiv alt.
- Fredag: Min mand lavede sandwichbrødet og jeg stod for fyldet. Det tog 3-4 timer alt i alt.
- Lørdag morgen: Vi skar frugt ud og lavede limonade.
Konklusion: Ser det overskueligt ud? Det håber jeg, for det er virkelig nem mad til mange.
Borde og stole
Det var meget begrænset, hvad vi arrangerede af borde og stole. Vi foldede vores spisebord, hvor der kan sidde 10 mand, ud. Det var stort set det eneste. Vi havde også lånt et sammenklappeligt bord til otte personer, men det kom aldrig i brug. Udenfor har vi et havebord til fire personer, som jo så heller ikke kom i brug. Folk ville gerne være udenfor, og da det kom til stykket var 20 stole, og hvad vi ellers har stående rundt omkring, nok.
Hvor mange drikkevarer?
Vi havde fået tilkendegivelser fra 15 personer, og vi regnede med at et par stykker flere ville melde sig til inden fristen. Altså tog vi til Tyskland lørdagen forinden og købte ind, så der var 6 øl og vand per person: 2 rammer Ale No 16, 1 ramme Odense Classic, 1 ramme Tuborg alm. Af sodavand købte vi 1 ramme alm. Nicoline og én Nicoline Hyldeblomst, 1 ramme Cola Zero og én Coca Cola. Desuden købte vi en treliters rosévin, en rødvin fra ZinFandel, en flaske vodka og en Bailey og en portvin. Vi købte også en stor bunke slik; en gigapose Godt&Blandet, to poser Diam, en lille bøtte bolcher og to bøtter lakridskugler fra Nordthy. En dobbeltpakke After Eight, 550 g belgisk chokolade chokoladeknapper, et kilo nødder og en fem-pak med Toffee For alt dette gav vi rundt regnet 1100 kroner.
To dage senere fik vi tilkendegivelser fra 20 personer mere.
Formiddagen; Limonade, salte nødder og frisk frugt
Jeg fandt en limonade, som jeg aldrig har prøvet at lave før. Tanken var, at folk skulle have mulighed for at få noget koldt, ikke-alkoholisk at drikke på en varm dag. Det blev ikke særligt varmt, og da jeg ikke havde en specielt stor skål, lavede jeg to liter, hvilket svarer til 8 og ikke 40 personer. Planen var at fylde op efterhånden. Til frugtspyd købte vi en vandmelon, fire bakker jordbær, tre honningmeloner og to bakker vindruer, hvoraf vi nåede at spise den ene dagen før festen. Vi havde spyd allerede, men vi endte med bare at skære frugten ud og stille den på fade. Det fungerede så fint, selvom jeg gerne ville have været mere serviceminded.
Middag: bådtur med hjemmelavede sandwich
Eftersom vi havde besluttet os for at tage på bådtur, var maden nødt til at være nem og lige til at gå til. Vi endte med at lave sandwiches med tre forskellige slags fyld; tun, skinke og varmrøget laks. De var et kæmpe hit, og der var ikke meget tilbage, da bådturen var slut. Opskriften ses nedenfor. Jeg håber, det er til at læse! Du skal måske være påpasselig med at lave dejen ift. mål. Til gengæld blev fyldet lavet lidt på slump, så det havde den ønskede konsistens og smag.
Sen eftermiddag: Kaffe og ultra-nem kage
Mit krav til kagen var, at den skulle have den bedste smag, være nem at lave og selvfølgelig at den skulle kunne laves nogle dage inden festen. Valget faldt på en Black Magic Chocolate Cake, som havde fået virkelig gode anmeldelser. Den var et KÆMPE hit! Jeg fulgte stort set opskriften, bortset fra at jeg erstattede en deciliter sukker med en deciliter fløde. Den er så nem at lave, at man tænker, at det aldrig kan blive helt fantastisk, men det er den. Vi lavede til 40 personer, men der var kun 20 gæster tilbage, da vi nåede kl. 15.30. Ud af tre kager, var der halvanden tilbage, og vi gav endda nogle gæster kage med hjem.
Aften: Nem lasagne
Mit krav til aftensmaden var, at det skulle være nemt, lækkert og noget, som alle kunne spise. Opskriften, som vi brugte, endte med at være denne lasagne. hvor det dog var ret tydeligt, at der manglede grøntsager i. Planen var at lave til 40 personer, men vi glemte to pakker kød (400 gram i begge), og derfor blev der også brugt færre lasagneplader og meget færre hakkede tomat. Faktisk brugte vi kun 11 ud af de 18, som vi burde have brugt. Vi puttede lasagnen i foliebakker købt i Harald Nyborg. Jeg havde overset, at de var uden låg, men vi fik dem stillet på en bageplade i fryseren, så de kunne stables, og så var det ikke noget problem. Vi lavede seks lasagner, og kun to blev spist af de resterende 15 gæster, som både talte små børn og store voksne 😉 Tilbehøret var nem salat, 6 ciabattabrød og smør. Der blev spiste meget begrænset af det hele.
Imellem måltider: slik, chokolade og småkager
Jeg lavede en tredobbelt portion af disse chocolate chip cookies. De så nemme og lækre ud på samme tid, og det var de også! Jeg fik ikke 45 men 60 cookies ud af dejen, og de blev store og fine. Jeg brugte den lyse belgiske chokolade. Jeg havde 550g og ikke 600 gram, som en tredobbelt portion ellers kræver. Det eneste problem var, at jeg glemte at sætte dem på bordet. Faktisk glemte jeg at sætte al slik og chokolade på bordet :/ Nå, men gæsterne overlevede på den chokolade, som de selv var kommet med.
Efterrationering: Vi havde forkøbt os!
Jeg håber, at det fremgår, at det er virkelig, virkelig nem mad til 40 personer. Det kan være, at du ikke bryder dig om menuen, men du skal jo heller ikke nødvendigvis kopiere. Jeg prøver at vise at med en smule planlægning, så kan det godt betale sig at stå i køkkenet selv. Du får maden, som du vil have den, den er billigere, sundere, og du har rester til et godt stykke tid bagefter. Med ovenstående havde vi i hvert fald købt alt for meget, særligt af drikkelsen som vi kunne have halveret uden problemer.