Det har været et af de største wake-up calls, vi har fået herhjemme! Det er svært at beskrive, hvor stor forskel det har gjort, både for vores økonomi, vores overskud og mængden af rod i hjemmet. Få inspiration til at komme i gang med at lave mad til en måned.
Ideen til kun at lave mad en gang om måneden kom fra Sofie Østergaard (radioværten fra Overskud) til et arrangement om investering, hvor Sofie blandt andet gav inspiration til, hvordan man kan finde pengene til at investere, selv på et meget lille budget. Vi besluttede os for at prøve det. Her er, hvad vi har lært.
Mere tid, mere overskud, mindre rod
For det første har vi oplevet, at vi pludselig har en masse tid til at lave, hvad vi har lyst til, i en ellers travl hverdag. Pludselig skal vi bare tage maden op ad fryseren dagen før, lade det tø op og varme det, når vi vil have aftensmad. Oprydning og opvask er yderst begrænset. Faktisk har vi oplevet, at vores køkken-alrum, som er et af de rum, hvor vi opholder os mest, oftere er rent og pænt, og rodet er væsentligt reduceret. Måske har det noget at gøre med det ekstra ekstra overskud, men jeg er ikke sikker. En bonus er i øvrigt, at når vi endelig laver mad i hverdagen, oplever vi en anden ro og glæde ved at gøre det, for nu gør vi det, fordi vi har lyst. Vi kunne jo bare tage en ret i fryseren. Vi har ikke brug for at handle lige så meget som før; Vi handler stadig en gang om ugen, men vi handler mælkeprodukter, frugt og ugens tilbud til “mad til en måned”-dagen. Hverdagen bliver altså mindre leverpostej og mere fest!
Bedre økonomi; færre (impuls)indkøb, mindre take-away
Siden årets start har vi ikke købt mad udefra en eneste gang. Det kommer fra nogen, der brugte minimum 12.000 kroner sidste år på take-away. Når vi ikke gør det mere, skyldes det, at vi altid kan finde noget i fryseren, vi har lyst til. Har vi været på restaurant? Det har vi! Men det er mere planlagt, og ikke fordi vi mangler overskud til selv at gå i gang. Der har såmænd bare været en anledning 🙂 Sidste år brugte vi 33.000 kroner på dagligvarer (inkl. bleer og hvad der ellers er til personlig pleje). I år er vi indtil videre på 11.000, men dette inkluderer AL indkøb, fornøjelser, restaurantbesøg, og fryseren er fuld til randen. Næste gang, vi lave mad til en måned, er altså først om tre uger (i påskeferien). Det vil i så fald være 3. gang i år, at vi laver mad til en måned (som strækker sig lidt længere).
Din madplan for en uge den næste måned
Vi vælger 5 retter, som vi deler ud på ugen. Det plejer at gå sådan, at aftensmaden af og til strækker sig til flere dage, end vi havde regnet med. Nogle gange får vi også bare lyst til at lave en ret for bunden, og så tager vi jo ikke mad fra fryseren. Bliver det kedeligt? Nej, for det er jo ikke anderledes, end at du får rester hver anden dag, fordi du har lavet en portion til to eller tre dage. Nu får du i stedet bare (næsten) det samme hver ugedag, så mandag er pizza-dage, tirsdag er suppe-dage etc.
Ideer til frysevenlige retter til mad til en måned
- Lasagne, vegetar eller traditionel
- Supper
- Tærter med diverse tilbehør
- Kødboller (bruges til boller i karry, tomatsovs med kødboller etc)
- Frikadeller
- Chicken tikka masala
- Forårsruller
- Kødsovs (til pasta og kødsovs, pizza)
Sådan kommer du i gang
- Bestem dig for en dag frem i tiden, hvor du vil lave mad en hel dag
- Beslut dig for cirka fryseegnede retter du vil lave i større mængder
- Køb ekstra ind det næste stykke tid med “mad til en måned”-dagen i tankerne; ha’ fokus på tilbud!
- Lav mad til en hel måned én gang om måneden
- Frys ned i portioner med nok til enten en eller to dage
Det kræver det
- Det kræver, at du kan afse cirka en dag om måneden, hvor du kan lave mad en hel dag.
- Du får brug for fryseplads, og fryseegnede beholdere; Et lille tip er, at vi er begyndt at gemme foliebakken fra alle de leverpostej vi køber. De er hurtige til at fryse, og de kan bruges igen og igen.
- Du kan spare mange penge, hvis du løbende køber råvarer op til den dag, hvor du skal lave mad.
Tænker du, at det lyder for godt til at være sandt, så læs/skim artiklen fra Samvirke her. Artiklen slår fast, at du kan spare op mod 24% ved at bruge denne fremgangsmåde.
Få mange flere ideer til hvordan du kan få en dag med mere overskud her.