På denne side finder du de små sparetips om penge, som kan gøre en stor forskel på sigt. Min mor sagde altid: “Mange bække små gør en stor å.” Ved du simpelthen ikke, hvor du skal starte henne, så start med et af de små sparetips på siden her. Har du i stedet brug for et godt råd om, hvordan du sparer tid i en travl hverdag, så se siden her.
Forskningens Døgn: events i hobetal i hele landet (uge 16)
Ved du ikke, hvad du skal tage dig til i den kommende weekend, og vil du gerne ud af døren og opleve noget uden at tømme pungen? Så overvej Forskningens Døgn! Der er sindssygt mange arrangementer over hele landet, både foredrag, åbent hus og aktiviteter, der alle tager afsæt i forskning, hvilket dog er et vidt begreb. Find et event tæt på dig her.
Få flere penge på kontoen som pendler (uge 14)
Her er en velbevaret hemmelighed som DSB alligevel har dristet sig til at skrive en bitte notits om i det seneste DSB-blad; Har du pendlerkort, kan du automatisk få penge tilbage en gang måned, for hver gang toget er forsinket. Min mand bruger 1500 kroner om måneden på et pendlerkort, og hver måned får han typisk 200-300 kroner tilbage, nogle gange mere. Og som det står i notitsen er betingelserne blevet forbedret set med pendlernes øjne. Læs mere om rejsetidsgarantien og se om det er noget for dig her.
Lav dine egne blindtest (uge 13)
Synes du, at du har et for stort madbudget eller har du en (dyr) forkærlighed for visse produkter? Så overvej at finde billige alternativer ved at lave din egen (blind)test. Vi har for eksempel prøvet fem forskellige kakaomælk og tre forskellige corn flakes, og det var langt fra den dyre, der vandt. Det eneste, det kræver, er at du finder et produkt du vil teste, og at du bagefter gør indkøbene – måske skal du i flere supermarkeder. Og så skal du teste. Det er faktisk en megahyggelig aktivitet, som er oplagt som en lille weekend aktivitet. Det kan godt være, at du bruger lidt ekstra penge på indkøb af forskellige versioner, og du bruger lidt ekstra tid på at være rundt til supermarkeder, men håbet er jo, at du sparer mange penge lige rundt om hjørnet.
Find gratis produkter (uge 12)
Da jeg var i 20erne og var fattig studerende, brugte jeg jævnligt gratis-sider, hvor det eneste, man skulle gøre, for at få en vareprøve eller et egentligt produkt, var at opgive sit navn og sin adresse, og så fik man noget ind ad døren 14 dage senere. F.eks. fik jeg engang materiale fra selveste NASA (!!!). De hjemmesider, der tilbød diverse gratis ting har i mange år stort set været væk (eller også har jeg ikke ledt grundigt nok), men nu er jeg faldet over i hvert fald en regulær side, hvor du kan være heldig at finde lige præcis det guld, du står og mangler. Du finder siden her.
Find din mad i naturen (uge 9)
Vi begynder så småt at nærme os tiden for, at man kan finde ingredienser til ens måltid i naturen. Det kommer bag på mig hvert år, hvor tidligt man egentlig kan starte. Derfor denne reminder sammen med en side, der skriver om nogle af de mest gængse planter og urter, man kan finde i naturen. Linket finder du her. Nogle af de mest oplagte er skvadderkål, brændenælder og ramsløg.
Kender du til en endnu bedre guide, så lad mig endelig vide det. Jeg er selv en absolut novice på dette felt, så jeg vil elske at få mere viden og materiale.
Lav en tur ud af det og hiv børnene med. De vil elske at spise den mad, de selv har fundet.
Find TONS af inspiration hos Jakob Lund Fisker (uge (8)
Denne uges tidsbesparende tip kommer fra Jakob Lund Fisker, som er en af tænkerne bag FIRE-bevægelsen. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at du kan finde et hav af sparetips, som jeg aldrig ville have tænkt på. Du kan for eksempel læse artiklen om, hvordan han levede for 7000 dollars om året i 2013. I 2024 kan det omregnes til 60.000 kroner, hvis der tages højde for inflation.
Dette sætter Annie og Marianne, der lever for stort set 0 kroner i perspektiv. Jeg har lagt en artikel om de to seje kvinder op på LifeOnFire’s FB-side.
Regn i tid og spar dig selv for de “værste” køb (uge 6)
Har du svært ved at lade være med at bruge penge, selvom du ikke burde? Kan du altid finde en grund til at købe nips, dimser eller det nyeste grej til ( … indsæt selv)? Når jeg af og til får lyst til at bruge penge, omregner jeg i tid; Hvor længe skal jeg arbejde, for at købe denne vase, disse bukser eller en tur i biografen med guf og drikkelse? Det kan godt give et lidt usexet perspektiv på penge, for jeg lover dig, at det virker! Når du omregner den smukke vase til 3 timer, de lækre bukser til 6 timer og biografturen til 3 timers arbejde, sætter det din lyst til ting(ene) på prøve.
En uges madplan til 4 personer for rundt regnet 150 kr. (uge 6)
Jeg vil lige gøre opmærksom på den side, som jeg opdaterer hver uge. Jeg har selv manglet noget lignende, og jeg er derfor begyndt at lave “De billigste retter”, hvor du får en madplan for en hel uge for ca. 150 kroner, nogle gange lidt mere, nogle gange lidt mindre. I næste uge ender det f.eks. på cirka 130 kroner. Find madplaner, inklusiv listen med råvarer og fremgangsmåder her.
Ny beregner på og en FB-profil tilknyttet LifeOnFire.dk (uge 5)
I uge 2 lovede jeg, at der ville komme en hjælpende hånd til beregning af den »rigtige« selvrisiko og præmiesum. Der har været et par bump på vejen, men nu er den her endelig!
Du finder den her: https://lifeonfire.dk/forsikringsberegner-betaler-du-den-rigtige-praemiesum-og-selvrisiko/
Samtidigt kan jeg løfte sløret for Life On Fire´s nye FB-profil, hvor du kan få det lynhurtige overblik over de nyeste opdateringer på websitet. Du har selvfølgelig samtidigt mulighed for at stille spørgsmål til andre i gruppen eller til mig.
Man kan godt komme til at føle sig lidt alene i et samfund, hvor der er et hyperfokus på materielle goder, som man enten ikke har mulighed for eller ikke vil købe, og så er det rart at have et sted at gå hen. Derfor den nye FB-gruppe 🙂 Jeg håber, at du synes, det er lige så god en ide, som jeg gør.
Gruppen finder du her: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555991162128 (eller find FB-ikonet nederst på siden).
Fastfood-“eksperiment”: Brug færre penge på take-away – med samme mængde fastfood (uge 4)
Jeg lavede et tidspunkt et indlæg om fordelene ved at lave mad til en måned. Jeg er stadig total fan af konceptet, men efter et par måneder, måtte jeg erkende, at lysten til take away ikke helt forsvandt, selvom fryseren var fuld af lækker mad. Ugens råd er derfor næsten for simpelt; Jeg kan jo kun tale for vores husstand, men jeg kan se, at vores behov for at købe take away nærmest er forsvundet, efter vi er begyndt at købe pølser, pommes frites og andet fastfood til lager i fryseren. Der er ikke tale om store mængder, kun lige til en gang eller tos aftensmad, så vi altid har. Det virker overraskende godt! Lav det evt. som et eksperiment i din husstand og se om jeg har ret 🙂
Mine allerbedste spareråd, der har sparet/sparer mig tusindvis af kroner (Uge 2)
Vi er jo stadig i starten af året, og jeg tænker det er oplagt at komme godt fra start på alle måder, ikke mindst økonomisk set
Giv dit madbudget et kritisk gennemsyn: Vil du spare penge på madbudgettet, så beslut dig for hvilken metode du vil bruge. Vil du spare penge ved kun at bruge 5 ingredienser i hver opskrift, vil du spise mindre kød, vil du handle og lave mad til en måned, lave en ny madplan hver uge eller måned eller noget helt femte? Du kan også overveje en kombi, men det vigtigste er, at det er noget, der passer til din personlighed. Hader du at planlægge det helt store, vil du måske ret hurtigt synes, at dét at lave mad til en måned ad gangen, simpelthen er for træls.
Få et forsikringstjek: Da min mand og jeg skiftede forsikringsselskab, var det, fordi vi fandt ud af, at vi kunne spare 8500 kroner om året og stadig have samme dækning. Det er eddermame mange penge at spare på en opringning eller to! Om ikke så forfærdelig længe lægger jeg et Excel-ark op, hvori du kan beregne, om du er over- eller underforsikret. Det kan simpelthen sættes på en formel. Hold endelig øje. Den kommer til at ligge under værktøjer.
Gør dig følgende overvejelse: “Har jeg virkelig brug for en bil?”/”Har vi virkelig brug for to biler?”: Jeg leder ikke efter et specifikt svar, men det er værd at tænke over, om du/I kan komme fra A til B på en anden (evt. sundere) måde. Min mand begyndte for nogle år siden at tage toget på arbejde hver morgen. Bilen og toget tager begge en time, så for ham giver det så meget mening at kunne sidde og lave sin hobby til og fra arbejde. Når han har muligheden for at tage bilen, nægter han 😉
Læg et budget for næste år med gratis skabeloner fra Finanstilsynet (for singler og par)
Når året går på hæld, går jeg altid og tænker over, hvordan jeg kan gøre næste år lidt bedre og lidt nemmere for mig selv. Har du det på samme måde, kan du i hvert fald få hjælp til at få styr på økonomien fra Finanstilsynet, der står bag hjemmesiden raadtilpenge, hvor de deres bedste råd til, hvordan du lægger et budget fra start til slut. Jeg har tidligere lavet verdens mest simple budget (findes i artiklen, når du trykker på linket), der handler om need to have og nice to have for dem, der skal have et hurtigt overblik, og som ikke går op i økonomi. Skabelonerne fra raadtilpenge er mere traditionelle, og henvender sig til folk, der har brug for at vide, præcis hvad der er at gøre med.
Læs denne artikel og spar 26.636 kroner hvert år på forsikringer, renter, varme og dagligvarer (uge 47)
Det lyder jo næsten for godt til at være sandt, men er man i målgruppen med huslån, en gammel bil, mange forsikringer etc. så bør det næsten efterprøves, om man virkelig kan spare på den gode side af 26.000 kr. Artiklen er fra Samvirke, og du kan finde den her.
Sådan fjerner du lugten i genbrugstøjet (uge 15)
Jeg har lige set denne artikel i Samvirkes nyhedsbrev, og den vil jeg videreformidle. Jeg falder ofte over opslag på Meta, der handler om, at deres tøj fra genbrugen lugter. Artiklen behandler både, hvad man kan gøre, og hvad man ikke bør gøre. Der er ingen grund til at smide fedt genbrugstøj ud, hvis det kan reddes med et par tricks eller tre … Det er bare et af de små sparetips om penge 🙂
Et hit til børn: lav nyt legeler på et par minutter (uge 13)
Børnene synes, det er sjovt at lave selv, det tager ingen tid, det er billigt, og vigtigst af alt så er der flere timers underholdning i det for de små.
Legeler opskrift
- 1 dl parfumefri balsam
- 2½ dl kartoffelmel
- (Evt. Farve)
Det blandes og æltes, indtil konsistensen er som ønsket. Vær forsigtig med at tilføje farve. Det har det med at komme på alt og alting 😉
Spar tid og penge ved at holde dig til planen (uge 44)
Sørg for at skrive en indkøbsseddel inden du tager i supermarkedet. Hvis du lægger mærke til det, så er mange af de spontane indkøb alt det, som du sagtens kan undvære. Prøv selv! Tag en indkøbstur med og uden en indkøbsseddel og oplev forskellen. For det første sparer du tid, fordi du 100% ved, hvad du skal have, men du sparer selvfølgelig også penge (og mindsker madspild) fordi du kun køber det nødvendige.
Beregn prisen på lerpottemetoden (uge 44)
De sidste par uger har lerpottemetoden, som alt sin enkelthed handler om at bruge stearinlys til at opvarme sit hjem. Uanset hvor omtalt den er, kan du beregne, hvad det vil koste dig at bruge metoden. Du skal blot indtaste prisen og vægten på stearinlyset. Prøv beregneren her.
Mange snacks til stor fest? Kims Chips er med på madspildstrenden (uge 43)
Lidt i samme boldgade som i uge 42 kan du købe billige chips ved Kim’s Chips. Virksomheden må ikke sælge chips, som har under tre måneder til udløbsdato til supermarkederne. Derfor har virksomheden lavet sin egen webshop, kun med madspildsvarer, som er meget billigere end i butikkerne. Jeg ved ikke, om det giver mening til fredag aften, men skal du holde fest, er konceptet holdbart! Du kan finde webshoppen her.
Billig mad? Brug Motatos! (Uge 41)
Det er virkelig, virkelig vigtigt for mig at gøre opmærksom på, at jeg INTET tjener ved at anbefale noget her på siden. Jeg laver siden her, fordi jeg synes, det er sjovt, og jeg brænder for de emner, som jeg skriver om … Nå, men små sparetips om penge er der mange af. Et af de tips, der kan gøre en forskel meget hurtigt, er at købe varer, som er stærkt nedsat, fordi de snart udløber.
Motatos er billige hverdagsvarer
Jeg sparer cirka 50-60% i forhold til at købe ind på traditionel vis, når jeg handler på Motatos. Ideen, hvis du ikke kender sitet, er, at mange varer er ved at nå sidste salgsdato eller der kan være helt små fejl på produktet, der gør, at det ikke sælges i butikkerne.
Fordele ved at handle ved Motatos.dk
- Du har mulighed for at prøve varer, du ikke ser ofte i butikkerne
- Modtager du deres nyhedsbrev, får du ofte ekstra rabatter på annoncerede varer
- Du får gratis fragt, små gaver etc. så som chokolade eller lignende, når du når over et vist beløb
- Du bliver en klimahelt 😉
Tips til at gøre det endnu billigere
Motatos reklamerer næsten hver dag via deres nyhedsbrev. De tømmer også relativt tit lageret, og de kører ofte med meget store rabatter på op til 95%. Det er godt at vide, når de bombarderer dig med “sidste chance tilbud”. Rabatterne har det med at blive bedre, jo flere dage der går. Og så skal du have i mente, at sitet gør lige som de traditionelle supermarkeder, når de forsøger at lokke kunderne. De gør enkelte ting tæt på gratis, mens andre varer ikke er specielt billige. Derfor skal du kigge dig for. For eksempel har jeg lagt værke til at Marabou-chokolade faktisk kan være næsten lige så dyrt som i de almindelige butikker. Men altså, uanset at der er nogle dyre varer, så kan du spare mange, mange penge ved at handle
Husmorråd: Red (børne)tøjet med opvaskemiddel (uge 40)
Måske er dette råd ét af de råd, hvor du tænker “det ved alle da!”. Min mor har nemlig sagt det til mig, siden jeg var 14 år gammel. Og så er det alligevel først, efter jeg selv har fået barn, at det er et af de triks, jeg bruger mest, når det komer til at holde tøj rent og pænt; Hemmeligheden er opvaskemiddel! Jeg har lavet en kort video. Nej, den er på INGEN måder professionel, men nogle gange er jeg i tvivl, om det bliver for indforstået, når jeg forsøger at skrive mig ud af en fremgangsmåde.
Fremgangsmåde (jeg prøver alligevel)
- Put opvaskemiddel på alle pletter.
- Gør tøjet vådt (kun på pletterne)
- Skrub på hver enkelt plet ved at gnide stof mod stof. Du må gerne tage fat, men sørg for ikke at være så hård, at du slider unødigt på tøjet.
- Læg tøjet til vask. Tøjet skal være HELT og ALDELES tørt, før du vasker det. Vigtigt, vigtigt!
- Vask tøjet som du ellers ville vaske det.
Se den meget hurtige video af ovenstående fremgangsmåde her. De sidste trin er ikke med, da de giver lidt sig selv 😉 Det kan godt være, at det er et af de helt små sparetips om penge, men du sparer i hvert fald mange penge ved at kunne vaske tøjet frem for at købe nyt! Held og lykke med at redde familiens vasketøj fra at blive kasseret 🙂
Kend dit lokale supermarkedsrytme og spar mange penge (uge 39)
I anledningen den nationale madspildsdag, som det er i dag, giver det god mening, at komme med et tip om, hvordan du får flere varer, som er sat ned, fordi de nærmer sig sidste salgsdato. Det er ganske simpelt, og måske gør du ubevidst allerede brug af tippet. Det lille sparetip er, at du skal kende den butik, som du normalt handler i, og dennes rytme. Hvornår kommer nye forsyninger til butikken? Ved du det, ved du også, hvornår der er flere gule priser i butikken. I min lokale butik, er der MANGE nedsatte varer om morgenen. Din butik får måske nye varer om aftenen.
Få pænere tøj med skumvaskeklude (uge 37)
Dr. Beckmanns Colour & Dirt collector
Kender du Dr. Beckmann’s klude til tøjvask? Putter du sådan en klud i vaskemaskinen, hver gang du vasker, kan du vaske alle farver sammen uden problemer. Du kan endda vaske sort og hvidt tøj sammen. I sidste ende betyder det, at du, i hvert fald alt andet lige, sparer penge, fordi tøjet holder sig pænere i længere tid. Samtidigt skal du vaske færre gange, fordi tøjet groft sagt kan blandes. Problemet er, at kludene er sindssygt dyre. På tilbud koster de mellem 20-35 kroner for 22 klude. De enkelte klude kan genbruges og de kan halveres, men det er stadig en ekstra udgift, som strengt taget ikke burde være nødvendig.
Alternativ: skumvaskeklude
Til gengæld har jeg et tip, der kan spare dig for mange penge: Som overskriften antyder, kan du bruge skumvaskeklude i stedet. Jeg har endnu ikke turdet vaske sort og hvidt sammen. Til gengæld kan jeg se, at to klude, som halveres inden de lægges i den samme vask med farvet tøj, har en meget interessant farve, når vasken er slut. Det virker! På tilbud får du skumvaskeklude til mellem 5-11 kroner. I længden er det mange penge! I virkeligheden synes jeg ikke, dette er et af de små sparetips om penge. Det er et af de lidt større, og det kræver ikke ekstra arbejde. Det er bare bonus med bonus 🙂
Lær om aktier og penge helt fra bunden med podcast (uge 35)
Vil du gerne investere i aktier, men du ved ikke, hvor du skal starte? Er du optaget af at få en god økonomi, eller har du brug for at spare? Så vil jeg varmt anbefale dig at begynde at lytte til podcasten Overskud, som Sofie Østergaard (ja, hende fra Versus) står bag. Første afsnit blev sendt 11. august 2020, og du kan høre alle afsnit, hvis du har lyst. Der optages et nyt afsnit hver uge. Afsnit to handler blandt andet om at købe en aktie og det lavpraktiske bag. Du finder podcasten her. Der er både små sparetips om penge, og så sparetips, der rykker en helt masse. Jeg sluger det råt, det hele 😉
Iskoldt og dekorativt vand (Uge 30)
Hvad gør du i de følgende situationer: hvad byder du gæster på en varm sommerdag? Hvad bruger du to-go som drikkelse? Hvad gør du, når du skal have mad med (på en varm sommerdag), men der ikke er noget køleskab? Svaret på alle tre spørgsmål er, at du hælder noget vand i en flaske, tilføjer nogle bær, spiselige blade, eller hvad du nu har, og kommer drikkelsen i fryseren, indtil den er helt frossen. Nu har du en dejlig, kold og endda dekorativ flaske, som holder sig kold længe. Den kan nydes alene eller sammen med gæster, eller den kan bruges som køleelement til din medbragte mad. På billedet er der to flasker; den ene indeholder morgenfrue-blade og ribs, mens den anden indholde ribs og mynteblade. Kun fantasien sætter grænser 🙂 Husk ikke at fylde flaske helt op med vand, hvis du bruger glasflasker, da de ellers springer.
Få det sidste med med en dejskraber (Uge 29)
Apropos indledningen, hvor jeg skriver, at hvis du ikke ved, hvor du skal begynde, så begynd i det små, så er dette et af de små sparetips om penge, der kan gøre en forskel på flere fronter. Ideen er at købe to-tre dejskrabere. Når du skal tømme bøtter, dåser, glas etc., kan du således få det hele med. Ud over at du al indhold med, letter du rengøringen efterfølgende. Er du i tvivl, om det er en god ide, der lønner sig, så start blot med at købe én dejskraber. Jeg lover dig, du bliver glad for den 😉
Nem, anderledes og billig værtindegave der vækker glæde (uge 28)
Når du skal ud ad døren, men ikke har tænkt i værtindegave, kan du gøre følgende: find et patentglas. Find en opskrift på en kage. Læg alle de tørre ingredienser i i lag. Skriv opskriften ned på et kort og vedhæft dette med et gavebånd patentglasset, som lukkes. Nu har du din yndlingskage på glas. Værten eller værtinden skal blot tilføje de våde ingredienser. En hjemmelavet shake ‘n bake vækker glæde!