Suppe lavet af grøntsagsrester / grønt affald er en fantastisk måde at få brugt alt det, som du ellers havde tænkt dig at smide ud. Men faktisk er dette indlæg ikke en decideret opskrift, selvom den står under ”Mad”-kategorien. Det er mere ideen, jeg prøver at sælge. Meningen er, at du skal lave en suppe af alle de grøntsagsrester, du har liggende, og da jeg ikke ved, hvad du har i gemmerne af rester, kan jeg kun guide dig til, hvordan en suppe af rester aldrig fejler. Jeg har aldrig (med tryk på) lavet en restsuppe, der ikke blev en succes.
Start-ingredienserne til suppe lavet af grøntsagsrester er de samme
- Jeg begynder altid på samme måde: lidt olivenolie i en gryde sammen med et par grofthakkede løg. Har du ikke løg, så kan hvidkål også sagtens bruges, men jeg ville nok snitte det lidt finere, så det får bedre ”fat” i grydens bund. Har du hvidløg, snittes de også og kommes i.
- Når det hele har fået en let gylden farve, skal du til at tilsætte alle dine rester, som bare skal hakkes groft.
Brug (næsten) alle grøntsagsrester fra grønt affald
Her kommer en liste over ting, som vi typisk har rester af, og som måske er blevet ”trætte”, men det er ikke vigtigt, om resten, du putter i, er frisk eller har ligget i noget tid. Kriteriet, som jeg går efter, er, at det er rester, som jeg kan se, jeg ikke får brugt ellers.
- Gulerødder, gerne med skræl (hvis de er økologiske)
- Brug stilken af en broccoli, minus de grå, tørre stikkejaverter, som ligner pile
- Bladene fra porrer, minus roden i den ene ende og den cirka 1 centimeter lidt visne, gullige del i den anden ende,
- Tomater, som har ligget lidt og derfor har en masse smag i sig
- Hvidkål (minus kernen), uanset hvor slattent det virker
- Persillerod
- Kartofler, gerne med skræl og det gør heller ikke noget, at de er rynkede
(opskrift forsat)
3. Når du har puttet alle de grøntsager i, du kan komme til, lægger du låg på, hvorefter du ladet det stå og simre i 5-10 minutter endnu, inden du hælder vand ved. Rør rundt i grøntsagerne et par gange, så de ikke brænder på.
4. Hæld nu vand over, som lige præcis skal dække alle grøntsagerne.
5. Lad det stå og simre i en times tid. Tiden er ikke så vigtig. Det vigtige er, at grøntsagerne er bløde nok til, at de kan blendes efterfølgende, uden at blenderen skal arbejde hårdt.
6. Blend suppen og server 😊
Boost din sundhed med en ægte vintersuppe
Det kan godt være, at det ikke lyder appetitligt, at lave en suppe af grøntsagsrester / grønt affald, men jeg LOVER dig, at det smager godt. Og som en bonus føler jeg mig virkelig god, når det lykkedes mig at lave en lækker grøntsagssuppe på dét, som andre kategoriserer som affald. Jeg er pisse ligeglad! Det smager godt, det er et boost til dit immunforsvar (altså, uden at jeg har lavet en analyse af næringsindholdet!), og så er det næsten gratis – i hvert fald hvis du havde tænkt dig at smide resterne ud.
Mange måder at bruge grønt affald på
Skulle du få lyst til at lave andet end suppe på grøntsagsrester, har jeg skrevet et andet blogindlæg, der handler om, hvordan du laver den lækreste grøntsagsfond på grønt affald. Det er (selvfølgelig også) nemt, sundt og billigt. Du kan finde opskriften her.