Har du sagt til dig selv: ”NU vil jeg tabe mig! Nu skal det være!” Og så går der cirka to dage, og så tænker du i skumfiduser, lakrids, vingummi og chips. Når desperationen overmander dig, går du dine skabe igennem for noget, der bare minder om sukker. Hjælpen er nær: chips af kartoffel- eller gulerodsskræller. Det bedste af det hele er, at disse chips kun koster lidt olivenolie og krydderier. Skrællerne ville du formentlig have smidt i grøn affald. Nu kan du i stedet bruge dem til sunde chips.
Jeg har været der mange gange, altså i køkkenet, for at lede efter noget, der bare kunne minde om sukker. Nu har jeg fundet en genial, nem opskrift på hjemmelavede kartoffelchips. Der er ikke sukker i, men du får følelsen af, at du spiser noget “forbudt,” så du helt glemmer sukkertrangen. Laves de rigtigt, kan de sagtens, i hvert fald med lidt god vilje, forveksles med de originale kartoffelchips, og smagen er MUMS. Opskriften er fra bogen Lav Mad Uden Madspild af Giovanna Torrico og Amelia Wasiliev hvis du skulle få lyst til at prøve kræfter med at lave mad af alt det, som du ellers ville smide ud.
Ingredienser
Kartoffel og/eller gulerodsskræller (de svinder ind, så lav gerne af et kilo)
Salt
Peber
Olivenolie, et par skefulde (prøv dig frem)
Hvidløg (mit tvist 😉
Det er virkelig en smagssag hvor meget du skal bruge af hver ingrediens. Det afhænger af, ja, dine smagsløg, så prøv dig frem. I ovenstående bog er der angivet hvor meget og hvor lidt, hvis du gerne vil have en rettesnor.
Fremgangsmåde
- Når du en dag skal have kartofler, skal du gemme skrællerne, eller skræl nogle kartofler, kog kartoflerne, og så har du til aftensmaden og til rugbrødet de næste par dage.
- Når du får lyst til chips, tænder du ovnen på 100 grader og finder skrællerne frem.
- Skrællerne vasker du ekstra grundigt, og lægger dem derefter til tørre, i hvert fald så meget at de ikke virker våde.
- Hæld et par skefulde olivenolie ved, dys med salt og peber (vær varsom, det kan nemt blive for meget) og tag et fed hvidløg, som du knuser og tilsætter.
- Hele massen ”æltes” godt sammen.
- Læg skrællerne på en bageplade og fordel dem godt på hele pladen.
- Tag chipsene ud efter cirka 30 minutter. Det kan godt variere meget i tid, så hold øje.
Skrællerne skal være brune, men ikke mørke, og når du tager dem ud, skal de være crunchy (som man siger på dansk 😉). Husk at lave dem, når du alligevel bruger ovnen. Så sparer du lidt ekstra.
Inspiration til anden “slik”
Chips af kartoffel- eller gulerodsskræller kan noget, men har du mere lyst til sund kakao, finder du opskriften her. Kakaoen er, hvis jeg selv skal sige det, mit “yndlingsslik”
Bon appétite!