Selvom du ingen penge har, skal der mad på bordet og i maven. På denne side vil jeg forsøge at lave ultra-billige menuer, som du ikke kan lave af uge efter uge, men i en periode. Vælger du at bruge en menu i en længere periode, kan jeg ikke garantere for sundhedsværdien. Jeg er ikke ernæringsekspert – med fed streg under ikke. Men altså, brug ugeplanerne som inspiration til at få billig, simpel og hjemmelavet mad. Madplanen dækker mad til 4 personer. Jeg køber typisk ind i Rema, og jeg går ofte efter 5 ingredienser-princippet. Af ting på basislageret er der de ting, hvor der vil være til mange ganges brug, f.eks. mayonnaise, citronsaft og bouillonterninger.
Madplan til uge 15: Aftensmad for 4 personer for ca. 180 kr.
På tilbud i denne uge: Madlavningsfløde (5 kr),
Dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | Basislager |
Man (48 kr) | Champignonsuppe | 2 gulerødder (10 kr) 2 løg (12 kr) 400g champignon (16,30 kr) 1 ds hakkede tomater (5,95 kr) 1 dl (kaffe)fløde (5 kr) ½ liter vand | Skræl og skær gulerødder og løg i skiver. Smid løggene i gryden og lad dem få farve. Tilføj gulerødder og champignon og de stå og simre i 15 minutter. Tilføj nu de hakkede tomater og lidt vand for at indholdet er dækket af væske. Lad nu retten simre videre i ca. 10 minutter. Tilføj fløde og lad suppen koge op i et minut. Smag til med salt og peber. Blend suppen, smag til med salt og peber og server. | |
Tirs (30 kr) | Æggekage på rugbrød | 8 skrabeæg (25 kr) 1 pk mørkt rugbrød (5,75 kr) Salt og peber | Hak løget fint og smid det på en pande, der er opvarmet i forvejen med lidt olivenolie. Slå æggene ud i tallerken eller en høj skål og pisk massen sammen. Tilsæt evt. en anelse mælk eller fløde. Hæld massen på panden og læg låg på. Brug evt. en omvendt tallerken. Når æggekagen er ved at “tage form” tilsættes en smule salt og peber. Æggekagen er klar til at blive serveret, når den har en gyldenbrun farve. | |
Ons (6,25′ kr) | Rester fra mandag med (toast)brød | 1 pk tostbrød (6,25 kr) | Rist brødet og server det sammen med mandagens suppe. | |
Tors (55 kr) | Krebinetter med stuvet spidskål | 500g hk. gris og kalv (39,95 kr) ½ spidskål (15 kr) 2 spsk mel 1 æg | Snit spidskålen fint. Lad den koge i lidt salt i 20 minutter. Tag vandet fra og gem det. Hæld smør (2 store spsk) i gryden og smelt det. Put ca. 2 spsk mel i og hæld vand i, mens du rører rundt. Smag til med salt, peber og evt. revet muskatnød. Hæld spidskålen tilbage i gryden og rør rundt. Form fire krebinetter af farsen. Slå et æg ud i én tallerken, og hav rasp tilsat lidt salt og peber i en anden tallerken Vend krebinetterne i æggemassen og derefter i raspen. Lad krebinetterne stege på en pande i olie indtil de er flot mørkebrune. | Rasp Salt og peber Evt. revet muskatnød Mel |
Fre (38 kr) | Tikka Masala med ris | Lækkert og Nemt tikka masala- pose (14,95 kr) ½ spidskål (15 kr) Øko kokosmælk (7,95 kr) 2 spsk tomatpure 4 dl Ris | Kog risen efter anvisningen på pakken. Snit et halvt spidskål- Opvarm lidt olie i en stor gryde og tilsæt spidskålen. Tilsæt derefter Tikka masala posen og lad retten stå og simre i ca. 10 minutter. Tilføj nu 2 spsk tomatpure og 1 ds. kokosmælk. Kog retten op kortvarigt og smag til med salt og peber. | Ris Tomatpure |
Lør (7,50 kr) | Rester fra fredag men med pastaskruer | 500g pastaskruer | Kog pastaen efter anvisningen på posen og server dem sammen med tikka masala fra dagen før. | |
Søn | Rester fra hele ugen |
Madplan til uge 14: Aftensmad for 4 personer for ca. 175 kroner
Dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | Basislager |
Man (61 kr) | pasta med kødsovs | 500 g. oksekød (42,50 kr) 1 stort løg (2 kr) 1 stor gulerod (1 kr af 6 kr) 2 spsk koncentreret tomatpure (2 kr af 12,95) 1 ds. hakkede tomater (5,95 kr) 500g. pastaskruer (7,50 kr) Olie Ca. 2 dl. vand, Oregano, salt og peber | Kog vand til pastaen (og tilføj pastaen når det koger), Riv guleroden og snit løget fint. Brun løget i en gryde ved middel varme i lidt olie, indtil det får en gylden farve. Tilføj og brun kødet. Sørg for at der ikke er klumper af kød. Tilføj guleroden og hakkede tomater, tomatpure. Sørg for at der er meget væske i maden. Er der ikke det, tilføjer du lidt vand og lader nu maden simre uden låg, indtil det er kogt ind. Smag til med krydderier. | Oregano, salt og peber Olie |
Tirs (24 kr) | Tomatsuppe med brød | 2 ds hakkede tomater (5,95 x 2 = 11,90) 1 stort (løg 2 kr) 1 stor gulerod (1 kr) 2 spsk koncentreret tomatpure (2 kr af 12,95) 1 bouillonterning (evt. en ½ dl (kaffe)fløde og rester fra grøntsagsskuffen fx toppen af broccolistilk eller toppen af blomkål) Salt og peber Toastbrød (6,25 kr) Rester fra kødsovsen bruges til at lave pizza fre) | Skær løg, gulerod og eventuelle grøntsagsrester i mindre (men ikke små) stykker. Varm olie i en gryde ved middel varme, tilføj ovenstående til gryden. Lad det stå indtil det har fået lidt farve. Tilføj de hakkede tomater. Lav 3 dl. bouillon ved at tilføje en bouillonterning til kogende vand. Tilføj nu dette til suppen. Tilføj evt. fløde og kog suppen op. Skru ned for varmen og blend suppen. Smag til med salt og peber. | Bouillonterning Evt. (kaffe)fløde Evt. rester (slatne) rester fra grøntsagsskuffen Salt og peber |
Ons (52 kr) | Rugbrød med torskerogn | 2 pk rugbrød (5,75×2) (Gem 4 skriver til tors) 2 pk torskerogn (19,95×2) Fedtstof Salt og peber Evt. citronsaft | Put lidt fedtstof på en pande og opvarm til middel varme. Læg torskerognen på. Torskerognen er færdig, når den har en gyldenbrun farve. | Fedtstof (smør eller olie) Citronsaft Remulade |
Tors | Rester fra tirsdag (evt. med rugbrødscrutoner) (0 kr.) | 4 skiver rugbrød | Skær rugbrødet i små stykker. Varm en god sjat olie på en pande. Tilføj rugbrødet. Rugbrødet har fået nok, når det er blevet sprødt og har fået farve. Smag til med lidt salt. | Olie Salt |
Fre (29 kr) | Pizza med oksekød | 1 pizzadej (9 kr.) Rester af kødsovs fra tirsdag 200g pizzatopping-ost (19,95) | Rul pizzadejen så flad som muligt på en bageplade. Fordel kødsovsen på pizzabunden. Sørg for at kødsovsen ikke er for vandet. Stø generøst med ost på pizzaen Bages i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter eller indtil osten er smeltet og pizzadejen er gylden. | |
Lør (10 kr) | Råkostsalat | Resten af ps med gulerødder fra man/tirs 4 æbler (2,50 x 4 = 10 kr) (evt. lidt citronsaft og pastaskruer, hvis du har nogle i overskud fra man) | Riv gulerødder og æbler og bland i en skål Tilføj evt pastaskruer og citronsaft | Citronsaft Pastaskruer |
Søn | Rester |
Madplan til uge 13: Aftensmad for 4 personer for ca. 180 kroner
På tilbud i denne uge (uge 13): hvedetoast (5,89 kr), oksekød, fiskefars (29 kr)
På tilbud fra d. 2. april og en uge frem: ærter (10 kr), 3-stjernet salami (12 kr)
Dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | Basislager |
Man | Kikærtesuppe 18 kr. | 2 dåser kikærter 1 løg 2 fed hvidløg 1 gulerod 1 kartoffel 1 l. bouillon 1 tsk spidskommen 1 tsk paprika Salt og peber | Opvarm olien i en stor gryde ved middel varme. Tilsæt hakket løg og finthakket hvidløg, og steg indtil farven er gylden. Skræl og skær gulerod og kartoffel i mindre stykker, og lad det stege i et par minutter. Tilsæt kikærter, spidskommen og paprika, og rør rundt. Hæld grøntsagsbouillon i gryden, og lad suppen simre, indtil grøntsagerne er møre (ca. 20-25 minutter). Blend suppen med en stavblender, indtil konsistensen er ensartet. Smag til med salt og peber. | Hvidløg (Grøntsags)bouillon Spidskommen Paprika Salt og peber |
Tirs | Rugbrødsmadder med to slags 3-stjernet salami 34 kr. | 2 x 3-stjernet salami 1 pk rugbrød | Remoulade, ristede løg, mayo (pynten ovenpå 🙂 | |
Ons | Suppe (fra mandag) 6 kr. | Hvedetoast 5,89 | Server suppen sammen med varmt toastbrød. | |
tors | Brændende kærlighed 39 kr. | 1 kg kartofler (minus 1 kartoffel som du brugte mandag 🙂 200 bacon 2 store løg Salt og peber | Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i letsaltet vand, indtil de let kan stikkes med en gaffel. Mens kartoflerne koger, skærer du bacon i små tern og hakker løgene fint. Steg baconternene sprøde på en pande ved middel varme. Når de er sprøde, lægges de til side på et stykke køkkenrulle. Steg de hakkede løg i det baconfedt, indtil de er bløde og let gyldne. Når kartoflerne er kogt, hældes vandet fra, og kartoflerne moses. Hvis ønsket, tilsættes en smule smør for at gøre mosen mere cremet. | Evt. smør til kartoffelmosen Salt og peber |
Fre | Hjemmelavede fiskefrikadeller på rugbrød 39 kr. | Fiskefars Rugbrød | Form fisken til små deller og steg dem på en pande med lidt smør ved lav varme. Server fiskefrikadellerne på rugbrød og servér med remoulade og evt. citronbåde. | Remoulade Citron |
Lør | Mac’n’cheese med bacon og ærter 45 kr. | 500g pasta g cheddarost 1 l. mælk 100g mel 100g smør 200g ærter Salt og peber | Kog pastaen efter anvisningerne på pakken, og dræn den. Steg baconskiverne sprøde på en pande, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Lav en ostesauce ved at smelte smør i en gryde, tilsætte mel og røre godt sammen. Tilsæt gradvist mælk under omrøring, indtil du opnår den ønskede konsistens. Tilsæt cheddarost og rør, indtil osten er smeltet og saucen er glat. Smag til med salt og peber. Bland den kogte pasta med ostesaucen, stegt bacon og optøede ærter. | Salt og peber Mel Smør |
Søn | Rester |
Madplan til uge 12: Aftensmad for 4 personer for ca. 170 kroner
Dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | Basislager |
Man (50 kr) | Suppe med kød- og/eller melboller + grøntsagsrester | En pose med kød og/eller melboller Hønsekødssuppe Rester fra grøntsagsskuffen (gulerødder, broccoli – OGSÅ stilken), ærter, blomkål fungerer fremragende) | Ingen “Sådan gør du” er vist nødvendig. Det vigtige er at du snitter grønsagerne fint, så de hurtigt får bid (læs: ikke bliver slatne) Har du pastaskruer eller lign. fungerer det også rigtig godt. Retten glider også let ned hos vores datter 🙂 | Evt. pastaskruer Alle rester fra grøntsagsskuffen |
Tirs (25 kr) | Rugbrødsmadder med pølser | En pk. rugbrød En pk. med pølser fra Rema1000 | Skær pølserne i smalle strimler, put dem på brødet og top med remulade. | Krydderurter til pynt |
Ons (- kr.) | Restedag fra mandag. | Spæd evt. op med hvad du har i grøntsagsskuffen | ||
Tor (37 kr.) | Fiskefileter m. pommes og ærter | En pk fiskefileter Pommes frites En ½ ps. ærter | Ingen vejledning nødvendig 🙂 Følg anvisningen på pakken. | Dyppelse |
Fre | Kartofler med medisterpølse, ærter og smørsovs (42 kr) | Kartofler 500 g. medisterpølse Resten af ærterne fra torsdag | Skræl og skær kartoflerne i kvarte. Kog dem i ca, 20 min eller indtil blød konsistens. Steg medisterpølsen i lidt fedtstof. Skal have en mørk men selvfølgelig ikke sort farve. Imens du steger medisterpølsen, skal du koge en halv liter vand, lægge ærterne i en skål og hælde vandet over. Efter et par minutter er ærterne klar. Smørsovsen laver du af fedtet fra panden; spæd op med lidt vand og et skvis citron | En smule citronsaft |
Lør | Biksemad med resten af kartoflerne fra dagen før, løg og pølser | Kogte kartofler fra fredag 1-2 løg 1 pk. pølser | Start med at skære kartoflerne fra fredag i små tern. Du skal nu stege dem, indtil de har en sprød overflade. Skær løgene i små stykker. Skær pølserne eller kødet i små stykker. Varm smør eller olie op på en pande ved middel varme. Steg løgene, indtil de er bløde og gyldne. Tilsæt derefter kartoflerne og steg dem sammen med løgene, indtil de er sprøde og gyldne. Det kan tage cirka 10-15 minutter, afhængigt af mængden af kartofler. Når kartoflerne er sprøde, tilsættes pølserne eller kødet, og steg dem sammen med kartoflerne, indtil de er varmet igennem og er let stegte. Hvis du vælger at tilføje ærter, kan du tilsætte dem på panden og varme dem med resten af ingredienserne. | Løg |
Søn | Rester fra hele ugen |
Madplan til uge 10: Aftensmad for 4 personer for ca. 165 kroner
Dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | Basislager |
Man | Fiskepinde med pommes frites og dyppelse (45 kr) | Fiskepinde Pommes frites Dyppelse | Læs tilberedningen på pakkerne. Det er nemmere 🙂 | Dyppelse |
Tirs | Løgsuppe (10 kr) | Løg: 5-6 store løg Smør: 50 g Hvedemel: 2 spsk Oksebouillon: 1 liter Salt og peber Revet ost til topping (valgfrit) | Skær løgene i tynde skiver. Opvarm smørret i en stor gryde og steg løgene, indtil de er bløde og gyldne. Drys hvedemel over løgene og rør godt. Tilsæt oksebouillon og lad suppen simre i ca. 20-30 minutter. Smag til med salt og peber. Server suppen varm – top evt. med revet ost. | Oksebouillon Hvedemel Smør Salt og peber Revet ost (valgfrit) |
Ons | Rester fra tirsdag (7 kr) | Suppler evt med et flute hvis der ikke er nok til fire personer | Varm flutes i ovnen eller på brødristeren | – |
Tors | Rugbrødsmadder med fuglekvidder og spinat (40 kr) | 1 pk pålægsrester uden for meget rullepølse 12 stk rugbrødsskiver Mayonnaise 1 løg En pose frossen spinat | Opvarm spinaten ved lav varme Bland pålægsrester og løg i en blender, så det bliver hakket fint- Tilsæt mayo indtil det er en klistret, “samlet” masse. Si vandet fra spinaten Lav rugbrødmadder med spinat som bund og fuglekvidder ovenpå. | Mayonnaise |
Fre | Ris med grøntsager (hvad du har i køleskabet eller fryseren) (Ca. 30 kr) | Ris: ca. 400 g Vand: ca. 8 dl Grøntsager efter valg og tilgængelighed (f.eks. løg, gulerødder, ærter, majs) Hvidløg: 2 fed, hakket Olie til stegning: 2 spsk Sojasauce efter smag Salt og peber | Skyl risene i koldt vand for at fjerne overskydende stivelse. Kog efter anvisningerne på pakken. Når risene er kogte, drænes de og sættes til side. Vælg dine foretrukne grøntsager og skær dem i små stykker eller terninger. Hak hvidløgsfedene. Opvarm olien i en stor pande eller wok over medium varme. Tilsæt hvidløg og grøntsagerne til panden og steg dem, indtil de er møre, men stadig har lidt bid. Tilsæt sojasauce til grøntsagerne og rør godt. Når grøntsagerne er tilberedt, tilsættes de kogte ris til panden og blandes godt sammen, så risene er jævnt fordelt blandt grøntsagerne. Smag til med salt og peber efter behov. | Hvidløg Soyasauce Olie Salt og peber |
Lør | Majsgrød (30 kr) | Majsmel (polenta eller majsmel): 200 g (*fås ikke i Rema1000) Vand eller mælk: 8 dl Salt og peber Revet ost til servering (valgfrit) | Bring vandet eller mælken i kog i en gryde. Tilsæt majsmel gradvist, mens du rører konstant for at forhindre klumper. Kog op og reducer varmen til lavt. Lad det simre i ca. 15-20 minutter, indtil grøden tykner. Tilsæt salt og peber efter smag. Server varm, og drys evt. med revet ost. | Revet ost (valgfrit) |
Søn | Rester; Brug hvad du har i køleskabet (0 kr) | – | – | – |
Madplan til uge 9: Aftensmad for 4 personer for ca. 170 kroner
dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | basislager | Pris |
Mandag | Pasta kødsovs | 500 g pasta 1 stort løg, hakket fint 400 g hakket oksekød 2 ds hakket tomater Revet parmesan til servering (valgfrit) | Kog pastaen efter anvisningerne på pakken. Imens pastaen koger, hak løget fint og brun det i lidt olivenolie. Brun det hakkede oksekød i en stor gryde, Tilsæt de hakkede tomater og lad det simre i et par minutter, indtil væsken er kogt godt ind. Smag til med salt og peber Server kødsovsen over den kogte pasta og drys eventuelt revet parmesan over. | Parmesanost (valgfrit) | 49 |
Tirsdag | Chili con carne Laves på resterne fra kødsovsen | Chili con carne spice mix 2 ds kidney bønner Ris (Evt en ds hakkede tomater) | Kog ris efter anvisningen på pakken. Tilsæt kidneybønner og chili con carne spice mix til kødet + evt en ds hakkede tomater for at få lidt væske tilbage i retten. Lad retten simre i ca. 20 minutter Server chili con carne med de kogte ris. | 22 | |
Onsdag | Bønnesuppe | 2 ds sorte bønner 1 løg 2 gulerødder 1 liter grøntsagsbouillon | Hæld vandet fra bønnerne og skyl dem grundigt. Hak løg og skær gulerødder i små tern. Kog bønnerne sammen med løg, gulerødder og grøntsagsbouillon i en stor gryde i ca. 20 minutter, indtil bønnerne er møre. Blend suppen med en stavblender, indtil den er jævn og cremet. | Grøntsags- bouillon | 20 |
Torsdag | Rester fra onsdag | – | – | – | – |
Fredag | Avocado-madder med tomater | 16 skiver brød 3 tomater Mayonnaise 2 Avocadoer Citronskiver til servering (valgfrit) | Rist brødskiverne. Smør mayonnaise på brødet. Skær avocadoer og tomater i skiver og fordel på brødet. | Mayonnaise | 36 |
Lørdag | Bulgur med feta, en grøntsag f.eks. ærter eller tomater skåret i tern | 400 g bulgur 200 g fetaost 500 g ærter (eller tomater) | Kog bulgur efter anvisningerne på pakken. Imens bulguren koger, skær fetaosten i tern. Når bulguren er klar, bland den med fetaost og ærter (eller tomater skåret i tern). | 44 | |
Søndag | Rester fra hele ugen | – | – | – | – |
Madplan til uge 7: Aftensmad for 4 personer for ca. 150 kroner
Jeg må blankt erkende, at det stadig er svært for mig at vurdere mængden af mad. Jeg beklager, hvis jeg får dig i uføre en dag. Jeg opdagede det en dag, hvor jeg lavede tunsalat på rugbrød. Jeg syntes slet ikke, der var nok. Håber, at du selv kan fornemme, hvis mine mængde-angivelser er off. Jeg håber, at du trods alt kan bruge madplanerne som kilde til inspiration.
dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | basislager | Pris |
Mandag | Hotdogs | 8 hotdogpølser 8 hotdogbrød Ketchup, sennep og/eller remulade Ristede løg 2 løg Syltede agurker | Hak løgene fint Kog pølserne eller steg dem på en pande Rist brødet på brødristeren | Ketchup, sennep og remulade Syltede agurker | 51 |
Tirsdag | Linsesuppe til 2 dage | 200 g røde linser 200 g gulerødder (ca. 2-3 mellemstore gulerødder) 1 mellemstort løg 2 fed hvidløg 1 l. grøntsagsbouillon 1 spsk olivenolie Salt og peber | Skyl linserne grundigt under koldt vand. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern. Hak løget og hvidløgsfeddene fint. Varm olivenolien op i en stor gryde over medium varme. Tilsæt det hakkede løg og sauter, indtil det er blødt og gennemsigtigt, ca. 5 minutter. Tilsæt det hakkede hvidløg og sauter i yderligere 1 minut. Tilsæt de skyllede linser og ternede gulerødder til gryden. Rør godt. Hæld grøntsagsbouillonen i gryden og rør rundt. Bring suppen i kog, dæk gryden til og skru ned for varmen, så suppen kan simre. Lad den simre i ca. 25-30 minutter, eller indtil linserne og gulerødderne er møre. Smag suppen til med salt og peber. | Hviidløg Grøntsagsbouillon Olivenolie Salt og peber | 28 |
Onsdag | Rester fra tirsdag | – | – | – | – |
Torsdag | Rugbrød med torskerogn | Rugbrød Torskerogn | Steg torskerognen på panden indtil den er gylden. | Remulade | 35 |
Fredag | Ris med grøntsager | 200g ris 2 spsk olie 1 lille løg, hakket 2 fed hvidløg, finthakket 150g frosne grøntsager (ærter, gulerødder, majs) 2 store æg Sojasauce (start med 1 spsk og justér efter smag) Salt og peber | Kog de 200g ris efter pakkeanvisningen. Afkøl dem derefter, ideelt i køleskabet natten over. Hak løget og hvidløget fint. Pisk æggene let i en skål. Opvarm lidt af olien i en stor pande eller wok over medium varme. Hæld æggene i og rør rundt indtil de er faste. Fjern dem fra panden og sæt til side. Tilføj resten af olien til panden og opvarm den over medium-høj varme Sauter det hakkede løg indtil det er blødt. Tilføj hvidløget og de frosne grøntsager. Steg indtil grøntsagerne er gennemvarmet. Tilsæt de kolde kogte ris til panden med grøntsagerne. Brug en spatel til at sikre, at risene bliver godt blandet med grøntsagerne og opvarmet jævnt. Hak de stegte æg og bland dem i risene. Krydr med sojasauce, salt og peber | 2 spsk olie 2 fed hvidløg, finthakket Sojasauce Salt og peber | 20 |
Lørdag | Pasta med tomatsauce | 250g pasta (f.eks. spaghetti eller penne) 1 ds hakkede tomater 1 lille løg 2 fed hvidløg 1 tsk tørret oregano eller basilikum Salt og peber 1 spsk olivenolie | Hak løget fint. Knus eller finthak hvidløgsfeddene. Bring en stor gryde med saltet vand i kog. Tilsæt pastaen og kog den efter anvisningerne på pakken, indtil den er ‘al dente’. Dræn pastaen og sæt den til side. Varm olivenolie op i en pande over medium varme. Tilsæt det hakkede løg og steg det, indtil det er gennemsigtigt. Tilføj hvidløget og steg i yderligere 1-2 minutter, indtil det er duftende. Tilsæt de hakkede tomater og oregano eller basilikum. Rør godt rundt. Lad saucen simre på lav varme i ca. 10-15 minutter. Smag til med salt og peber. Bland den kogte pasta med tomatsaucen direkte i panden, så pastaen bliver godt dækket af saucen. Varm det igennem et par minutter, så smagene kan kombineres. .- | 2 fed hvidløg 1 tsk tørret oregano eller basilikum Salt og peber 1 spsk olivenolie | 17 |
Søndag | Rester fra hele ugen | – | – | – | – |
Madplan til uge 6. Aftensmad for 4 personer for ca. 130 kroner
Jeg må blankt erkende, at det stadig er svært for mig at vurdere mængden af mad. Jeg beklager, hvis jeg får dig i uføre. Jeg opdagede det en dag, hvor jeg lavede tunsalat på rugbrød. Jeg syntes slet ikke, der var nok. Håber, at du selv kan fornemme, hvis mine mængde-angivelser er off. Jeg håber, at du trods alt kan bruge madplanerne som kilde til inspiration.
I denne uge bør der være en halv pose quinoa og kartofler til overs. Sidstnævnte er jo verdens bedste pålæg 😉
dag | Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | basislager | Pris |
Mandag | Quinoa-æblegrød med kanel | 200 g hvid quinoa 4 dl vand 4 æbler, skrællede, udkernede og skåret i tern 3 spsk sukker (eller efter smag) 1 tsk kanel En knivspids salt Eventuelle ekstra toppings som hakket nødder, rosiner eller yoghurt (valgfrit) | Skyl quinoaen grundigt under koldt vand Bring quinoaen i kog, reducer varmen, dæk til, og lad det simre, indtil quinoaen er kogt og væsken er absorberet. Fjern gryden fra varmen og lad den hvile i et par minutter. Imens quinoaen simrer, skræl, fjern kernerne og skær æblerne i tern. Kog dem med sukker, kanel og en knivspids salt i en separat gryde. Lad det simre, indtil æblerne er bløde. Når quinoaen er færdig, tilsæt de kogte æbler til quinoaen og bland forsigtigt sammen. Server quinoa-æblegrøden varm og top den med ekstra toppings som hakket nødder, rosiner eller en skefuld yoghurt, hvis det ønskes. | Sukker Kanel Salt Ekstra topping (hvis du har) | 30 |
Tirsdag | Ærtesuppe | 500 g frosne ærter 12 1 løg 1 kartoffel 9 1 l. grøntsagsbouillon Salt og peber | Hak løget og kartoflen i mindre stykker, men ikke fint Svits løget i en gryde med lidt olie, indtil det bliver blødt. Tilsæt kartofler og ærter, og hæld grøntsagsbouillon over. Lad suppen simre i ca. 15-20 minutter, eller indtil kartoflerne er møre. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt og peber. | Grøntsagsbouillon | 23 |
Onsdag | Ærtesuppe | – | – | – | |
Torsdag | Rugbrødsmadder med æg og mayo | 12 rugbrødsskiver 8 æg Mayonnaise | Kog æggene indtil de er hårdkogte. (Resten giver vist sig selv 😉 | Mayonnaise | 35 |
Fredag | Pitabrød med salat og dressing | Tilbehør Pitabrød 10 Hvidkål, gulerod (rester fra mandag) og agurk, fintsnittet Dressing Brug rester fra tzatziki eller coleslaw’en | Tilbehør Skær salat i tynde strimler og tomat og løg i tynde skiver Pitabrød Varm pitabrød på brødristeren | 20 | |
Lørdag | Kartofler med grøntsager | 1,5 kg kartofler, skrællede og skåret i tern 3 løg, groft hakket 1 ps rodfrugter 4 spsk olivenolie 2 tsk paprika 2 tsk tørret oregano Salt og peber | Bland kartofler, løg, gulerødder og posen med rodfrugter med olivenolie, paprika, tørret oregano, salt og peber. Sørg for, at grøntsagerne er jævnt dækket af krydderier og olie. Fordel blandingen på en bageplade i ét lag. Bag i ovnen i ca. 40-50 minutter eller indtil kartoflerne er møre og gyldne, og grøntsagerne er let ristede. Husk at vende dem en eller to gange under bagningen for en jævn stegning. | Paprika Oregano Salt Peber | 30 |
Søndag | Rester fra hele ugen |
Madplan til uge 5. Aftensmad for 4 personer for ca. 120 kroner
Der vil være grødris til overs. Du kan overveje, om du vil lave dobbelt portion af risengrøden og så lave klatkager dagen efter. Det er en fantastisk morgenmad!
Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | Basislager | Pris | |
Mandag | Risengrød med kanel og smør | 2½ dl Grødris 1 liter mælk Salt | I en stor gryde kombineres de skyllede ris, mælk og en knivspids salt. Bring blandingen i kog over medium varme, omrør konstant for at forhindre, at risene klæber til bunden af gryden. Når blandingen koger, reduceres varmen til lav, så det simrer. Fortsæt med at røre ofte for at undgå, at risene brænder fast. Lad risene simre, indtil de er møre og grøden har en cremet konsistens. Dette kan tage cirka 30-40 minutter afhængig af risets type. Rør jævnligt i gryde Hvis grøden er for tyk, justeres konsistensen ved at tilsætte mere mælk. Smag også og tilsæt mere salt, hvis det er nødvendigt. Bon appetite 🙂 | Salt Kanelsukker | 16 kr. |
Tirsdag | Fiskepinde med pommes frites og remulade | 1 pakke fiskepinde, 1 pose pommes frites Remulade | Dette er fantastisk fastfood, så følg anvisningerne på pakkerne 🙂 | Remulade | 45 kr. |
Onsdag | Gulerodssuppe (til 2 dage) | 1 kg gulerødder, skæres i store stykker 2 store løg, hakket 4 fed hvidløg, hakket 1 l. grøntsagsbouillon 4 spsk. olivenolie eller smør Salt og sort peber | I en stor gryde opvarmes olivenolie eller smør over middel varme. Tilsæt løg og hvidløg og lad dem blive bløde og gyldne. Tilsæt gulerødder og sauter i et par minutter. Hæld grøntsagsbouillon over gulerødderne og lad det simre, indtil gulerødderne er møre (ca. 15-20 minutter). Brug en stavblender eller en almindelig blender til at purere suppen, indtil den er glat og cremet. Smag til med salt og peber efter behov. | Olivenolie Hvidløg Grøntsags-boullion | 10 kr. |
Torsdag | Gulerodssuppe | ||||
Fredag | Kartoffelmos med skinkestrimler og løg | 1 kg kartofler, skrællede og skåret i halve eller tern 1 pakke bacontern 1 løg, hakket Mælk (til ønsket konsistens) 4 spsk. smør Salt | Kog kartoflerne indtil de er møre (normalt 15-20 min). Hæld vandet fra. Imens kartoflerne koger, steg bacon i en stor pande over medium varme, indtil det bliver sprødt. Tilsæt derefter de hakkede løg og steg indtil løgene er bløde og gyldne. Lav kartoffelmos Tilsæt bacon og løg. | Salt | 25 kr. |
Lørdag | Pasta med tomatflødesovs | 400 g pasta 1 stort løg, hakket 4 fed hvidløg, hakket 800 g dåsetomater, hakket 2 dl flødealternativ eller kaffefløde 4 spsk. olivenolie Salt og sort peber efter smag | Kog pastaen og sæt til side. Løg og hvidløg: I en stor pande opvarmes olivenolie over medium varme. Hakket løg og hvidløg tilsættes, og sautér indtil de er bløde og gyldne. De hakkede tomater tilsættes til panden. Lad det simre i et par minutter, indtil saucen tykner lidt. Fløden tilsættes, og der røres forsigtigt rundt i panden. Lad saucen simre i yderligere 5-7 minutter, indtil den tykner. Der smages til med salt og peber. Retten serveres 🙂 | Hvidløg Olivenolie Salt Peber | 20 kr. |
Søndag | Rester fra hele ugen | I alt 116 kr. |
Madplan til uge 4. Aftensmad for 4 personer for ca. 150 kroner
Der vil være en halv pose havregryn, en del æbler og æg til overs fra aftensmaden. Det overskydende vil være oplagt som middagsmad.
Aftensmad | Ingredienser | Tilberedning | Basislager | Pris | |
Mandag | Havregrød med frisksnittede æbler | 4 æbler 500 g havregryn Vand Salt | Lav en simpel havregrød. Top den med æbler skåret i små stykker. Det sure fra æblet med det søde fra havregrøden smager herligt! | Salt | 16 kr. |
Tirsdag | Tunsalat på softkernerugbrød | 2 ds. tun i vand 8 stk. rugbrød Mayonnaise, creme fraiche Citronsaft, salt og peber | Vandet presses ud af tunen. Mayonnaise blandes med tunen. Det samme gør et par skefulde creme fraiche. Det er meget en smagssag, hvor meget man vil have i, så du må prøve dig frem. Bliver den for fed, tilsættes bare lidt ekstra citronsaft. Til slut tilsættes salt og peber. Brødet kan evt. lunes inden servering. | Mayonnaise Citronsaft Salt og peber | 32 kr. |
Onsdag | Pastasalat med hjemmelavet dressing | 1 ps. bønne- eller forårsblanding 3 dl. creme fraiche 500 g. pasta (1-2 dl kaffefløde) | Tilbered pastaen som anvist på pakken. Grøntsagsblandingen vendes på en pande evt. med 1 dl. kaffefløde. Lad det koge op, så det bliver gennemvarm. Bland pasta og grøntsagsblandingen sammen. | 28 kr | |
Torsdag | Kartoffelsuppe | 1 kg kartofler 300 g gulerødder 2 store løg | Kartofler skylles og skæres ud i store stykker- Det samme gøres med gulerødderne, som også skrælles, hvis der er jord på. Igen, løggene skrælles og skæres ud i store stykker. Det hele puttes i én og samme gryde og lidt olie tilføjes. Lad grøntsagerne få lidt farve, inden du hælder vand over, så indholdet er helt dækket af vand. Når vandet koger, tilføjes 2 bouillonterninger. Lad det hele simre i ca. 20 minutter. Når grøntsagerne er møre, blendes suppen og serveres straks. | bouillonterninger | 17 kr. |
Fredag | Rester fra dagen før | ||||
Lørdag | Omelet med skinke, spinat og “oplagte rester” | 8 æg 200 g skinke 65 g frisk spinat 2 løg (gulerødder eller anden grøntsag) | Spinaten skylles, og vandet presses ud. Æg, mælk, salt, skinke og spinat blandes sammen og puttes på en pande på middel varme. Har du et par gulerødder eller anden grøntsag, bliver det kun bedre. De skal bare fintsnittes. | Der vil være mange æg til overs til dejlige frokoster. | 50 kr. |
Søndag | Rester fra hele ugen | I alt 143 kr |
Jeg håber, at du tager godt imod madplanen. Den er velment, og jeg har VIRKELIG gjort mit bedste for at beregne den præcise pris 🙂
*